Homepage Garage Wiki Register Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
#Camaro6
Go Back   CAMARO6 > Technical Camaro Topics > Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls


Bigwormgraphix


Post Reply
 
Thread Tools
Old 11-20-2023, 08:48 PM   #1
KingsPin
 
Drives: Camaro RS
Join Date: Dec 2021
Location: FL
Posts: 6
Check Engine Light HELP: P0452 & P0453

I've recently had these two codes come on in my 2016 Camaro V6. The car is fully stock with about 39k miles on it. I've looked up the codes and it says Evaporative emission system pressure sensor/switch low and Evaporative emission system pressure sensor/switch high. I can't find a lot of information about these codes for a camaro. I've cleared the codes and the light came off. When I turned off the car and turned it back on the check engine comes back on instantly but only the P0452 shows up. Does anyone have any idea how this can be fixed?

Last edited by KingsPin; 11-20-2023 at 08:59 PM.
KingsPin is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2023, 10:38 AM   #2
ctrlz


 
Drives: 2017 2SS, 50th pkg, M6, MRC, NPP
Join Date: Jan 2016
Location: Ocean City, NJ
Posts: 3,087
From what I read the pressure sensor for your fuel tank is likely bad. This typically sits on top of the fuel tank. It is not detecting fuel (liquid) pressure, but the vapor pressure at the top of the tank. It is used by the EVAP system, which is why it shows as an evap code.
Since you are getting both the high and low codes, I think it's the sensor.
ctrlz is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2023, 01:20 PM   #3
KingsPin
 
Drives: Camaro RS
Join Date: Dec 2021
Location: FL
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by ctrlz View Post
From what I read the pressure sensor for your fuel tank is likely bad. This typically sits on top of the fuel tank. It is not detecting fuel (liquid) pressure, but the vapor pressure at the top of the tank. It is used by the EVAP system, which is why it shows as an evap code.
Since you are getting both the high and low codes, I think it's the sensor.
Damn so I most likely have to drop the whole gas tank for that sensor
KingsPin is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2023, 10:35 AM   #4
ctrlz


 
Drives: 2017 2SS, 50th pkg, M6, MRC, NPP
Join Date: Jan 2016
Location: Ocean City, NJ
Posts: 3,087
Quote:
Originally Posted by KingsPin View Post
Damn so I most likely have to drop the whole gas tank for that sensor
I will check the repair guide for confirmation of location.
Meanwhile, here's a thread with pics of the top of the tank:
https://www.camaro6.com/forums/showt...php?p=11102299

apparently, this has come up before. Looks like it is not attached to tank.
https://www.camaro6.com/forums/showt...php?p=11279251

Check out this ebay listing. I think it's the sensor with the tan connecting plug:
https://www.ebay.com/itm/38508792835...SABEgLM3vD_BwE

Last edited by ctrlz; 11-22-2023 at 10:51 AM.
ctrlz is offline   Reply With Quote
 
Post Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.