Homepage Garage Wiki Register Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
#Camaro6
Go Back   CAMARO6 > CAMARO6.com General Forums > 2016+ Camaro: 6th Gen Camaro general forum


AWE Tuning


Post Reply
 
Thread Tools
Old 07-21-2021, 02:28 PM   #1
Neil_P
 
Drives: 2016 Gen 6
Join Date: Jul 2021
Location: UK
Posts: 3
Anyone else have this with their Camaro?



You can hear in the video as I turn left a high pitched metallic grind/squeak

Then at the end of the video a grind-clunk twice.

Drove around to experiment and found:

1. Metallic grind always half a second before full stop
2. Metallic grind-clunk when going from park to drive and back when stationary
3. Metallic grind in lower gears when giving a little on the gas pedal (just before the exhaust noise kicks in)
4. Noises get less as the car warms up, never fully go away though

Anyone else experienced this? 2016 Camaro

Dealer said it was loose bushings. Would that explain the clunk going from park to reverse?

Generally love the car, but these noises don't sound good!
Neil_P is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2021, 10:16 PM   #2
Nilly Welson
 
Drives: Camaro Super Sport, Six on the Stik
Join Date: Jul 2021
Location: Earth
Posts: 308
No clue.
Nilly Welson is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2021, 11:51 PM   #3
SomeGeoffGuy

 
SomeGeoffGuy's Avatar
 
Drives: 2016 2SS Convertible
Join Date: May 2009
Location: Metro Detroit
Posts: 848
I had a metallic squeak and it was the AFM exhaust valves needing lubrication. It happened when stopping, starting, and turning - although I believe it happens when turning because I was letting off the gas and the valve activated. There is a GM brand dry lubricant that you can spray into the valves and the metallic squeak goes away. I think there is even a service bulletin but I don't have it handy.

-Geoff
__________________
'12 2SS RS Convertible - Traded in.
'16 2SS Convertible - White on white, mag-ride, NPP, nav.
SomeGeoffGuy is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2021, 02:41 AM   #4
Neil_P
 
Drives: 2016 Gen 6
Join Date: Jul 2021
Location: UK
Posts: 3
Now that's very interesting, it does happen in those cases. I'll look into the AFM valves further, thanks very much for the pointer.
Neil_P is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2022, 01:25 PM   #5
Neil_P
 
Drives: 2016 Gen 6
Join Date: Jul 2021
Location: UK
Posts: 3
Just to update this thread in case anyone sees it who has a similar problem.

SomeGeoffGuy was right, it was squeaky valves and the problem was solved by using dry lubricant. No more chirps or squeaks, at last.

The PDF bulletin with specific instructions is in this thread:
https://www.camaro6.com/forums/showthread.php?t=442728
Neil_P is offline   Reply With Quote
 
Post Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.