Homepage Garage Wiki Register Members List Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
#Camaro6
Go Back   CAMARO6 > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Forced Induction Discussions


Gen5DIY


Post Reply
 
Thread Tools
Old 11-24-2019, 08:34 AM   #1
biker2k
 
biker2k's Avatar
 
Drives: 2018 2ss 1le
Join Date: Jan 2018
Location: Huntington, NY
Posts: 405
vaccuum bypass switch

so I am running eforce 2300

but I think most p/d use some form of vacuum bypass right now (could be wrong)

how can u test if its working as designed..

in the directions it says not to move or adjust but I had to because it was almost touching belt I mean like really close, I looked a the pictures in the directions and looks like it should face straight out.

it definitely works I just don't know if its as designed, sometimes I notice the switch over and its a little annoying..
__________________
2018 2ss 1le roto fab dry, Stainless works 1 7/8 lt to 3'" x pipe with highflow cats to stock npp, 95mm t/b, edelbrock 2300, LT4 fueling , jms bap and jannetty tune... 583/580 rwhp
biker2k is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2019, 07:14 AM   #2
EDFHOBBIES


 
EDFHOBBIES's Avatar
 
Drives: 16 SS & 17 ZL1 Both Yellow
Join Date: Jan 2014
Location: Houston
Posts: 3,055
Send a message via Skype™ to EDFHOBBIES
I drove wifes car yesterday and think I may have an issue to..

What are the signs you are getting? I'm thinking I have a Bypass issue to.. These problem just started out of the Blue!

I noticed that the cars idle wants to hang sometime especially with rev match.

I noticed that the car feels like a turbo "turbo lag" it has power then all the sudden hang on!

Feels really touchy!

Wants to coast a lot

What are you experiencing?
__________________


Kong Ported 2650, Crawford Racing Port Injection, Weapon X 112mm Adapter, NW112mm TB, Livernois Ported LT4 Heads, Lingenfelter GT32 stealth cam, Haltech Elite, and Carbon by Trufiber

Last edited by EDFHOBBIES; 11-25-2019 at 07:34 AM.
EDFHOBBIES is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2019, 08:19 AM   #3
biker2k
 
biker2k's Avatar
 
Drives: 2018 2ss 1le
Join Date: Jan 2018
Location: Huntington, NY
Posts: 405
I get like a slipping feeling (m6 by the way) like its lost between open and closed for a second and then it kicks in (clearly not slipping but best way to describe it)
__________________
2018 2ss 1le roto fab dry, Stainless works 1 7/8 lt to 3'" x pipe with highflow cats to stock npp, 95mm t/b, edelbrock 2300, LT4 fueling , jms bap and jannetty tune... 583/580 rwhp
biker2k is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2019, 08:42 AM   #4
KingLT1


 
KingLT1's Avatar
 
Drives: 2016 1SS NFG A8
Join Date: Aug 2017
Location: 46804
Posts: 2,976
Have you logged MAP kpa when this is happening?
__________________
2016 NFG 1SS A8
Options-[2SS Leather/NPP]
Perf. mods-[Whipple 2.9/LPE LT5 TB/Rotofab Dry/LT4 Fueling/Flex Fuel/CA ORP/FM NPP Axle back]
KingLT1 is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2019, 08:47 AM   #5
EDFHOBBIES


 
EDFHOBBIES's Avatar
 
Drives: 16 SS & 17 ZL1 Both Yellow
Join Date: Jan 2014
Location: Houston
Posts: 3,055
Send a message via Skype™ to EDFHOBBIES
Quote:
Originally Posted by biker2k View Post
I get like a slipping feeling (m6 by the way) like its lost between open and closed for a second and then it kicks in (clearly not slipping but best way to describe it)

Exactly.. my tuner thought it was another shops tune or even the shops tune ontop of the can tune because he saw the TB opening late. But I think it's the bypass aswell..

I'm gonna contact my buddies at Edelbrock.
__________________


Kong Ported 2650, Crawford Racing Port Injection, Weapon X 112mm Adapter, NW112mm TB, Livernois Ported LT4 Heads, Lingenfelter GT32 stealth cam, Haltech Elite, and Carbon by Trufiber
EDFHOBBIES is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2019, 09:17 AM   #6
biker2k
 
biker2k's Avatar
 
Drives: 2018 2ss 1le
Join Date: Jan 2018
Location: Huntington, NY
Posts: 405
love to hear what they say
__________________
2018 2ss 1le roto fab dry, Stainless works 1 7/8 lt to 3'" x pipe with highflow cats to stock npp, 95mm t/b, edelbrock 2300, LT4 fueling , jms bap and jannetty tune... 583/580 rwhp
biker2k is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2019, 09:21 AM   #7
biker2k
 
biker2k's Avatar
 
Drives: 2018 2ss 1le
Join Date: Jan 2018
Location: Huntington, NY
Posts: 405
Quote:
Originally Posted by KingLT1 View Post
Have you logged MAP kpa when this is happening?
no because it doesn't always happen, I haven't locked down an exact scenario where I can replicate it..

I am not on canned tune, tune was done by ted at janetty on the dyno so I don't think the problem is in the tune, but who knows

does anyone else have any issues with the vacuum bypass on other brands or is this an edlebrock 2300 specific issue

edf hobbies, did it not used to do it and now it does if so what changed..
__________________
2018 2ss 1le roto fab dry, Stainless works 1 7/8 lt to 3'" x pipe with highflow cats to stock npp, 95mm t/b, edelbrock 2300, LT4 fueling , jms bap and jannetty tune... 583/580 rwhp
biker2k is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2019, 10:07 AM   #8
EDFHOBBIES


 
EDFHOBBIES's Avatar
 
Drives: 16 SS & 17 ZL1 Both Yellow
Join Date: Jan 2014
Location: Houston
Posts: 3,055
Send a message via Skype™ to EDFHOBBIES
It's always felt similar to a turbo or lag like it had a lot power then bam it really hits hard or like something is slipping then it catches and power comes on hard.

That reason and I gave wife my lt4 fuel system to make more power is what changed..

My tuner thought it was the tune causing the turbo feel the TB wasn't opening full till 4500 rpms it seemed like he fixed the turbo problem but the throttle hanging developed and now about 6 mos later the throttle is hanging sometimes.
__________________


Kong Ported 2650, Crawford Racing Port Injection, Weapon X 112mm Adapter, NW112mm TB, Livernois Ported LT4 Heads, Lingenfelter GT32 stealth cam, Haltech Elite, and Carbon by Trufiber
EDFHOBBIES is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2019, 02:35 PM   #9
EDFHOBBIES


 
EDFHOBBIES's Avatar
 
Drives: 16 SS & 17 ZL1 Both Yellow
Join Date: Jan 2014
Location: Houston
Posts: 3,055
Send a message via Skype™ to EDFHOBBIES
Talked to my buddy at Edelbrock, you can pull off the vacuum line to it. Make sure it stays open. When you release the vacuum it should shut automatically.

If the butterfly valve is sticking it could be hanging in the bore.

bypass stuck open can cause surging and High IATs could also damage rotors so if its the bypass malfunctioning get it sent in for R and R.
__________________


Kong Ported 2650, Crawford Racing Port Injection, Weapon X 112mm Adapter, NW112mm TB, Livernois Ported LT4 Heads, Lingenfelter GT32 stealth cam, Haltech Elite, and Carbon by Trufiber
EDFHOBBIES is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2019, 02:57 PM   #10
biker2k
 
biker2k's Avatar
 
Drives: 2018 2ss 1le
Join Date: Jan 2018
Location: Huntington, NY
Posts: 405
I’ve done that and it seems to work
But what about slipping feeling
What did he say
And does that mean that any vaccum will trigger switch or does it have to hit a certain threshold
__________________
2018 2ss 1le roto fab dry, Stainless works 1 7/8 lt to 3'" x pipe with highflow cats to stock npp, 95mm t/b, edelbrock 2300, LT4 fueling , jms bap and jannetty tune... 583/580 rwhp
biker2k is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2019, 11:08 AM   #11
EDFHOBBIES


 
EDFHOBBIES's Avatar
 
Drives: 16 SS & 17 ZL1 Both Yellow
Join Date: Jan 2014
Location: Houston
Posts: 3,055
Send a message via Skype™ to EDFHOBBIES
I feel like an idiot! I went over to pick up my car from the tuner and we took wifes car.. told him to drive it make sure it was all good told him it felt like a turbo and something slipping then catches..

turned out to be the traction control system... He said just hit that button.. sure enough no more lag feeling! I thought the IATs or something on the blower shaft was slipping then catching.. 130 iats never moving they were good 615 rwhp and 666 TQ same dyno that mine made 1004..

still need to track down the the hanging idle that happens every now and then!
__________________


Kong Ported 2650, Crawford Racing Port Injection, Weapon X 112mm Adapter, NW112mm TB, Livernois Ported LT4 Heads, Lingenfelter GT32 stealth cam, Haltech Elite, and Carbon by Trufiber
EDFHOBBIES is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2019, 03:00 PM   #12
biker2k
 
biker2k's Avatar
 
Drives: 2018 2ss 1le
Join Date: Jan 2018
Location: Huntington, NY
Posts: 405
ill experiment with that
thanx


side note I've wondered if there is a way to load the zl1 traction/stability control settings over my 1le configurations..
__________________
2018 2ss 1le roto fab dry, Stainless works 1 7/8 lt to 3'" x pipe with highflow cats to stock npp, 95mm t/b, edelbrock 2300, LT4 fueling , jms bap and jannetty tune... 583/580 rwhp

Last edited by biker2k; 11-27-2019 at 03:21 PM.
biker2k is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2020, 02:57 PM   #13
BlueDevilZ51
 
Drives: 15 Corvette E force
Join Date: Dec 2019
Location: New York
Posts: 3
Hey guys,
My first post here, I post on the CorvetteForum mostly. So Ive been having an issue with my C7 Corvette LT1 with the Edelbrock E force. The car had made 541whp in a dynamite Dyno. I’m now running a mix of 93 octane with BOOSTANE, so 102 octane. I put it on a dynojet since and I’m way down on power, 468whp. It looks to be iat related so I installed a Cordes HX and additional reservoir. I did some data logs and IATs are +50*f at cruise and +80*f after a 40-140mph pull(over ambient). It won’t take anymore then 15* timing at WOT as the AFR is 12.5-12.8. Last week I pulled off the blower and found the bypass vacuum line crushed 100% closed between the rotors and a bolt in the valley. I believe this would keep the bypass always closed and always in boost. I think this would also super heat the blower being it’s always in boost. I have to data log soon but what do you guys think?? Thanks

Mods. Stage 2 E force, GM CAI, 95mm TB, cat delete, Borla X pipe. (Texas Speed 1 7/8 catless header going on next month)
BlueDevilZ51 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2020, 05:18 PM   #14
EDFHOBBIES


 
EDFHOBBIES's Avatar
 
Drives: 16 SS & 17 ZL1 Both Yellow
Join Date: Jan 2014
Location: Houston
Posts: 3,055
Send a message via Skype™ to EDFHOBBIES
Quote:
Originally Posted by BlueDevilZ51 View Post
Hey guys,
My first post here, I post on the CorvetteForum mostly. So Ive been having an issue with my C7 Corvette LT1 with the Edelbrock E force. The car had made 541whp in a dynamite Dyno. Iím now running a mix of 93 octane with BOOSTANE, so 102 octane. I put it on a dynojet since and Iím way down on power, 468whp. It looks to be iat related so I installed a Cordes HX and additional reservoir. I did some data logs and IATs are +50*f at cruise and +80*f after a 40-140mph pull(over ambient). It wonít take anymore then 15* timing at WOT as the AFR is 12.5-12.8. Last week I pulled off the blower and found the bypass vacuum line crushed 100% closed between the rotors and a bolt in the valley. I believe this would keep the bypass always closed and always in boost. I think this would also super heat the blower being itís always in boost. I have to data log soon but what do you guys think?? Thanks

Mods. Stage 2 E force, GM CAI, 95mm TB, cat delete, Borla X pipe. (Texas Speed 1 7/8 catless header going on next month)
That's exactly right it would create enormous heat if it was stuck closed.

Did you notice any other wierd things like a hanging idle every now and then?
__________________


Kong Ported 2650, Crawford Racing Port Injection, Weapon X 112mm Adapter, NW112mm TB, Livernois Ported LT4 Heads, Lingenfelter GT32 stealth cam, Haltech Elite, and Carbon by Trufiber
EDFHOBBIES is offline   Reply With Quote
 
Post Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.