Homepage Garage Wiki Register Members List Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
#Camaro6
Go Back   CAMARO6 > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Tuning / Diagnostics


AWE Tuning


Post Reply
 
Thread Tools
Old 06-28-2020, 02:48 PM   #1
ride_002000
 
Drives: 2016 F150
Join Date: May 2019
Location: Michigan
Posts: 107
E85 tune issues

So I posted a couple weeks back in another section about having an issue with my e85 tune using my SCT BDX. The tuner has never seen this before and can't do much more than they already have being they are in South Carolina and me being in Michigan. So what's happening is when I have the flex fuel tune loaded my remote start doesn't work and neither does my fuel gauge. I'm getting two codes P0462 and P2067, basically low fuel sensor circuit. The tuner gave me another tune with flex fuel turned off and everything works, with it on no worky. Anyone run into this? I doubt it's the sensor, it's reading ethanol levels and car runs good. Really don't want to drop more money on HP tuners or another sensor kit.
ride_002000 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2020, 04:56 PM   #2
GTO_Gregory
 
GTO_Gregory's Avatar
 
Drives: 2016 Camaro
Join Date: Oct 2017
Location: Texas & Uncle Sam's Choice
Posts: 46
I would double check the pin wiring on the big lever plug in the front corner of the engine bay. Lethal Camaro has a good video on his installation. Here's the YouTube link: https://youtu.be/mBAuI23Vna8 It's at the 8.00 minute point.
__________________
2015 Chevrolet 2500HD Z71, LTZ, 4x4, 6.6 ltr. LML long-bed, Fass Titanium, Edge Tuner, K&N Air Filter & Air Bags.
2016 Camaro 2SS Six-speed, Hotchkis sway bars, Eibach .750" drop springs, Mamo throttle body, E85, BMR stuff.
2006 Quicksilver 6-speed GTO ERL LS3-430, All-Pro 285cc heads, 262/273 .758/.742 116+3 cam, Sheet-metal Intake, 70lb Siemens injectors, SLP, GMM Ripshifter, QA1 Coil-overs front and rear, nylon suspension bushings, Hotchkis, RPM Trans, SPEC twin clutch, SpinTech, Kooks 1 7/8 -2.0", BMR drive train, Kaaz 3.91, Lingenfelter CAI, Baer brakes, mini-tubs, E85.

Last edited by GTO_Gregory; 06-28-2020 at 04:58 PM. Reason: Added information
GTO_Gregory is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2020, 05:59 PM   #3
thegoat
 
Drives: 6th gen
Join Date: May 2020
Location: Earth
Posts: 7
buy hptuners
thegoat is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2020, 07:00 PM   #4
ride_002000
 
Drives: 2016 F150
Join Date: May 2019
Location: Michigan
Posts: 107
I did double check the pinout. Lethals video was my guide when installing it. It's reading ethanol % in my torque pro app and car is running great. I know I should but really don't want to drop $1000 on hptuners and another tune
ride_002000 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2020, 08:53 PM   #5
KingLT1


 
KingLT1's Avatar
 
Drives: 2016 1SS NFG A8
Join Date: Aug 2017
Location: 46804
Posts: 3,304
I would guess it's something with the SCT and how it's flashing the system. Buy HPtuners and do it right. Those hand held tuners are junk.
__________________
2016 NFG 1SS A8
Options-[2SS Leather/NPP]
Perf. mods-[Whipple 2.9/LT4-LPE-JMS Fueling/ LT5 TB/Rotofab Dry/Flex Fuel/CA ORP/FM NPP Axle back]
KingLT1 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2020, 11:39 PM   #6
s346k
 
s346k's Avatar
 
Drives: 18 1SS 1LE
Join Date: Jun 2012
Location: indiana
Posts: 658
gm cars will not remote start with a cel. i also vote hpt in leu off doing it right.
__________________
2016+ camaro: everyone’s first car
s346k is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2020, 07:42 AM   #7
ride_002000
 
Drives: 2016 F150
Join Date: May 2019
Location: Michigan
Posts: 107
Quote:
Originally Posted by s346k View Post
gm cars will not remote start with a cel. i also vote hpt in leu off doing it right.
Ah didn't even think about that. Well remote start is solved! Thanks. I did reach out to SCT and see what they think.
ride_002000 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 07:13 PM   #8
GTO_Gregory
 
GTO_Gregory's Avatar
 
Drives: 2016 Camaro
Join Date: Oct 2017
Location: Texas & Uncle Sam's Choice
Posts: 46
Maybe you can get your tuner to list the switches and settings he's making. Get an account on the HP Tuner forum and publish the settings. There are some sharp people on the forum and the advice will come quickly.

It could be the tuner is making an incorrect setting. If you want, send me a PM and I'll forward you my settings. Altogether there are ten changes I made. I have them all listed in a tree level format. Here is one change: - Fuel - Flex Fuel - General - Flex Fuel = Enabled
Changing the Stoich value is one change with the entry of seventeen different numbers.

If you have HPTuners you can compare your adjusted tune to a stock tune and see where the differences are. HPTuners has a compare function that shows changes between the two tune files. It's easy enough that a novice can use the function. If there's one change or fifty changes, you'll see the difference.

If you don't have your original tune, there may be one on the HP Tuner website you can snag one from, or I can send you mine.

What year is your vehicle? The newer vehicles need more tricks to unlock the engine control module.
__________________
2015 Chevrolet 2500HD Z71, LTZ, 4x4, 6.6 ltr. LML long-bed, Fass Titanium, Edge Tuner, K&N Air Filter & Air Bags.
2016 Camaro 2SS Six-speed, Hotchkis sway bars, Eibach .750" drop springs, Mamo throttle body, E85, BMR stuff.
2006 Quicksilver 6-speed GTO ERL LS3-430, All-Pro 285cc heads, 262/273 .758/.742 116+3 cam, Sheet-metal Intake, 70lb Siemens injectors, SLP, GMM Ripshifter, QA1 Coil-overs front and rear, nylon suspension bushings, Hotchkis, RPM Trans, SPEC twin clutch, SpinTech, Kooks 1 7/8 -2.0", BMR drive train, Kaaz 3.91, Lingenfelter CAI, Baer brakes, mini-tubs, E85.
GTO_Gregory is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 08:37 PM   #9
ride_002000
 
Drives: 2016 F150
Join Date: May 2019
Location: Michigan
Posts: 107
Quote:
Originally Posted by GTO_Gregory View Post
Maybe you can get your tuner to list the switches and settings he's making. Get an account on the HP Tuner forum and publish the settings. There are some sharp people on the forum and the advice will come quickly.

It could be the tuner is making an incorrect setting. If you want, send me a PM and I'll forward you my settings. Altogether there are ten changes I made. I have them all listed in a tree level format. Here is one change: - Fuel - Flex Fuel - General - Flex Fuel = Enabled
Changing the Stoich value is one change with the entry of seventeen different numbers.

If you have HPTuners you can compare your adjusted tune to a stock tune and see where the differences are. HPTuners has a compare function that shows changes between the two tune files. It's easy enough that a novice can use the function. If there's one change or fifty changes, you'll see the difference.

If you don't have your original tune, there may be one on the HP Tuner website you can snag one from, or I can send you mine.

What year is your vehicle? The newer vehicles need more tricks to unlock the engine control module.

Thanks for the input. I dont have hptuners. I'm using an SCT BDX to tune. The car runs great just the gas gauge is acting up when flex fuel is enabled. Tuner says they aren't changing anything that would affect fuel gauge. They sent me one tune with flex fuel not enabled and gauge works, once they enable flex it freaks out. And they have never seen this before.

I'm wondering if it's the flex fuel sensor/kit. But since I can read ethanol content and car runs good im thinking it's good.

SCT says since it seems like the device is loading the tune fine that they can't help.
ride_002000 is offline   Reply With Quote
 
Post Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.