Homepage Garage Wiki Register Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
#Camaro6
Go Back   CAMARO6 > CAMARO6.com General Forums > ZL1 Discussions


Bigwormgraphix


View Poll Results: Who has experienced an oil pump failure?
2016 or earlier 18 15.79%
2017 46 40.35%
2018 46 40.35%
2019 2 1.75%
2020 2 1.75%
2021 0 0%
Voters: 114. You may not vote on this poll

Post Reply
 
Thread Tools
Old 01-14-2022, 02:32 PM   #897
Katech_Mike
 
Drives: 2015 Camaro ZL1
Join Date: Oct 2020
Location: Clinton Twp, Michigan
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by Mark R View Post
I took my oil pump apart when I got it back from the dealer after preemptively replacing the pump with a Katech unit. It looked like pretty hard metal, with machining marks on the outside. In other words, it looked pretty high quality, not like pot metal.

However, I'm really not qualified to render an opinion on it. My car has a 5/18 build date.
The part your holding is not the part that fails. What fails is the slider (rotor housing).

Katech_Mike is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2022, 07:57 AM   #898
L78toLT1

 
L78toLT1's Avatar
 
Drives: Hyper Blue 2016 2SS 6M
Join Date: Sep 2017
Location: North Ga
Posts: 1,567
I'm curious if there have been any failures on supercharged LT1's. I believe the pumps are the same. I'm not certain that the part numbers are the same, but they're definitely the same design.
Intuitively, it would seem that blown LT1s would see more failures as the crank snout is not as robust. Lots of guys are also running more boost than a stock ZL1, which would seem to exacerbate the problem. The original oil pump on my 32k mile (FI for20k) LT1 has been flawless.
__________________
Baby Blue
2016 Hyper Blue 2SS/6m/MRC/NPP/Silver Rally stripes/ZL1 wheels/6 piston Brembo's/GForce DS and axles/ZLE Cradle Bushings/FE4 ARB front & rear/SEMA Grill/Rotofab dry/95mm TB/Magnuson Heartbeat with 85mm pulley/Full LT4 fuel system/JMS boost-a-pump/Skidmark Garage E85 Sensor/JRE Smooth Idle Cam/GPI piston/rod kit /APR main, head, balancer bolts/Kooks 1 7/8 headers with high flow cats/JRE remote tuned
L78toLT1 is online now   Reply With Quote
Old 01-15-2022, 08:11 AM   #899
ChadSZL1
 
ChadSZL1's Avatar
 
Drives: 2017 Chevy ZL1
Join Date: Dec 2020
Location: Indy, IN
Posts: 115
I am replacing mine just as a insurance policy…… anyone replace the timing chain guide? I have seen where people are saying they are also causing issues?
ChadSZL1 is online now   Reply With Quote
Old 01-15-2022, 08:55 AM   #900
Puddin

 
Drives: 2016 Camaro 2SS
Join Date: Apr 2018
Location: Central Texas
Posts: 959
Quote:
Originally Posted by L78toLT1 View Post
I'm curious if there have been any failures on supercharged LT1's. I believe the pumps are the same. I'm not certain that the part numbers are the same, but they're definitely the same design.
Intuitively, it would seem that blown LT1s would see more failures as the crank snout is not as robust. Lots of guys are also running more boost than a stock ZL1, which would seem to exacerbate the problem. The original oil pump on my 32k mile (FI for20k) LT1 has been flawless.
Mine let go when I was FBO and doing some tuning for Pray. Had just under 10k miles on it. So I'm not sure if having a blower really has anything to do with it.
Puddin is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2022, 10:24 AM   #901
L78toLT1

 
L78toLT1's Avatar
 
Drives: Hyper Blue 2016 2SS 6M
Join Date: Sep 2017
Location: North Ga
Posts: 1,567
Quote:
Originally Posted by Puddin View Post
Mine let go when I was FBO and doing some tuning for Pray. Had just under 10k miles on it. So I'm not sure if having a blower really has anything to do with it.
Seems that most failures reported on the forums are LT4s. Even so, I believe most would agree that the oil pump is the Achilles heel on all LT motors.
__________________
Baby Blue
2016 Hyper Blue 2SS/6m/MRC/NPP/Silver Rally stripes/ZL1 wheels/6 piston Brembo's/GForce DS and axles/ZLE Cradle Bushings/FE4 ARB front & rear/SEMA Grill/Rotofab dry/95mm TB/Magnuson Heartbeat with 85mm pulley/Full LT4 fuel system/JMS boost-a-pump/Skidmark Garage E85 Sensor/JRE Smooth Idle Cam/GPI piston/rod kit /APR main, head, balancer bolts/Kooks 1 7/8 headers with high flow cats/JRE remote tuned
L78toLT1 is online now   Reply With Quote
Old 01-15-2022, 12:41 PM   #902
arpad_m


 
arpad_m's Avatar
 
Drives: 2018 Camaro 2SS A8
Join Date: Jul 2017
Location: East Tennessee
Posts: 7,407
Quote:
Originally Posted by L78toLT1 View Post
Seems that most failures reported on the forums are LT4s. Even so, I believe most would agree that the oil pump is the Achilles heel on all LT motors.
I also had Ted replace mine with the 2019+ one that has a different part number, just as cheap insurance. There was nothing wrong with the old one, it held perfectly at 0, 7 and later 10psi of boost, but I figured since they're in the motor (again, no thanks to GM), I might as well request the new one.
__________________
2018 Camaro 2SS — G7E MX0 NPP F55 IO6
735 rwhp | 665 rwtq

Magnuson TVS 2300 80mm pulley | Kooks 1 7/8" LT headers | JRE smooth idle terminator cam | LT4 FS & injectors | TSP forged pistons & rods
JMS PowerMAX | DSX flex fuel kit | Roto-Fab CAI | Soler 95mm LT5 TB | 1LE wheels | 1LE brakes | BMR rear cradle lockout | JRE custom tune

1100 - 1/30/18 | 2000 - 1/31/18
3000 - 2/06/18 TPW 2/26/18
3400 - 2/19/18 | 3800 - 2/26/18
4300 - 2/27/18 | 4B00 - 3/01/18
4200 - 3/05/18 | 4800 - 3/14/18
5000 - 3/16/18 | 6000 - 3/19/18
arpad_m is online now   Reply With Quote
Old 01-15-2022, 04:44 PM   #903
L78toLT1

 
L78toLT1's Avatar
 
Drives: Hyper Blue 2016 2SS 6M
Join Date: Sep 2017
Location: North Ga
Posts: 1,567
Quote:
Originally Posted by arpad_m View Post
I also had Ted replace mine with the 2019+ one that has a different part number, just as cheap insurance. There was nothing wrong with the old one, it held perfectly at 0, 7 and later 10psi of boost, but I figured since they're in the motor (again, no thanks to GM), I might as well request the new one.
Needless to say, I'm going to install a new pump when I put my motor back together. Not sure if I'm going with the Katech or the latest part # GM pump.
__________________
Baby Blue
2016 Hyper Blue 2SS/6m/MRC/NPP/Silver Rally stripes/ZL1 wheels/6 piston Brembo's/GForce DS and axles/ZLE Cradle Bushings/FE4 ARB front & rear/SEMA Grill/Rotofab dry/95mm TB/Magnuson Heartbeat with 85mm pulley/Full LT4 fuel system/JMS boost-a-pump/Skidmark Garage E85 Sensor/JRE Smooth Idle Cam/GPI piston/rod kit /APR main, head, balancer bolts/Kooks 1 7/8 headers with high flow cats/JRE remote tuned
L78toLT1 is online now   Reply With Quote
Old 01-16-2022, 04:54 PM   #904
Mark R
 
Drives: 2018 ZL-1
Join Date: Jan 2018
Location: Albuquerque
Posts: 699
Quote:
Originally Posted by Katech_Mike View Post
The part your holding is not the part that fails. What fails is the slider (rotor housing).

That makes sense. Either way, I'm hoping Katech did their best when designing their pump.
Mark R is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 11:38 AM   #905
ddipaola
 
ddipaola's Avatar
 
Drives: 2018 Camaro ZL1
Join Date: Dec 2021
Location: MI
Posts: 20
I really didn't feel like going through 65 pages haha! Has anyone narrowed down the affected build dates? My car has 12/17 as the build month/year.
ddipaola is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 12:15 PM   #906
george
ZL1 Driver
 
george's Avatar
 
Drives: Camaro ZL1 & BMW M3/E92
Join Date: May 2009
Location: PA
Posts: 253
Quote:
Originally Posted by ddipaola View Post
I really didn't feel like going through 65 pages haha! Has anyone narrowed down the affected build dates? My car has 12/17 as the build month/year.
Your car falls with the time frame of those reported in this thread.
george is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 02:05 PM   #907
Waingro
 
Drives: 2018 ZL1 Convertible A10 MBM
Join Date: Mar 2019
Location: Cary, NC
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by ddipaola View Post
I really didn't feel like going through 65 pages haha! Has anyone narrowed down the affected build dates? My car has 12/17 as the build month/year.
My build date is 11/17. It's right in the window for oil pump failures. But only 2750 miles so probably not the best data point. I might never see a failure just by lack of use.

It would be nice if GM extended the warranty on the oil pump. They did that on the early Gen 2 CTS-V superchargers that had issues. There are other examples. Am I asking too much? I know somebody will say yes
Waingro is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 02:35 PM   #908
avalonandl

 
avalonandl's Avatar
 
Drives: 2019 ZL-1
Join Date: Feb 2009
Location: Troy, MI & Naples, FL
Posts: 2,018
My understanding is this oil pump is the same one used on the LT truck engines etc. If there were a batch of parts failing it would be across several platforms.
__________________
2019 ZL-1 Acquired 4/23/21 at 6300 miles. Riverside Blue, A10, PDR. Traded in 2017 2SS with 6M and 32k miles. Continental Extreme Contact Sports. Now has 10,000 miles...

2012 Yukon XL Denali w/ 6.2 AWD
avalonandl is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 03:02 PM   #909
Rnovrit
 
Rnovrit's Avatar
 
Drives: 2018 NFG ZL1-1LE
Join Date: Jun 2018
Location: Near the water
Posts: 280
Quote:
Originally Posted by ddipaola View Post
I really didn't feel like going through 65 pages haha! Has anyone narrowed down the affected build dates? My car has 12/17 as the build month/year.
I’m right there with you on that build date. Mine has not failed ( only has 2600 miles on it). I do however have it scheduled to go into a private shop a close friend of mine owns to have a Katech pump installed. Hopefully get it done in February some time.
Rnovrit is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 09:31 PM   #910
Alex.ZL1
 
Drives: 2018 ZL1 NFG A10
Join Date: Oct 2017
Location: Clarksville, TN
Posts: 48
Count me in. Happened today at 12,898 miles. Built in aug 17 sold as a 2018 unit.
__________________
Alex.ZL1 is offline   Reply With Quote
 
Post Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.