Homepage Garage Wiki Register Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
#Camaro6
Go Back   CAMARO6 > CAMARO6.com General Forums > ZL1 Discussions


AWE Tuning


Post Reply
 
Thread Tools
Old 01-22-2022, 09:30 PM   #1
Alex.ZL1
 
Drives: 2018 ZL1 NFG A10
Join Date: Oct 2017
Location: Clarksville, TN
Posts: 48
Oil pump failure 😞

Had oil pump failure today at 12,898 miles. Car is an 18 built in aug 2017 in normal city traffic driving. My question is, how many of you had this failure and had the oil pump replaced with out any damage to the engine. Metal is my concern and I will know a lot more in next week or so but on the off chance the dealership only wants to replace oil pump, is that the smartest thing. Does a oil pump going down always require a new engine? Iíd love to hear your experiences with this issue and what the dealership did for you? Car was only driven about a 1/10 of a mile after the failure

Second question, does the newer GM pumps fix the issue. My dealership does not want to authorize a katech pump in place of OEM under warrantyÖ
__________________
Alex.ZL1 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 10:15 PM   #2
Stephen12ZL1


 
Stephen12ZL1's Avatar
 
Drives: '21 ZLE A10
Join Date: May 2012
Location: Mechanicsville, VA
Posts: 6,641
my pump crapped out at idle and it was fine. Engine was not damaged.
__________________
'21 ZLE A10 Wild Cherry PDR 2:00.78 VIR Full
'17 ZL1 A10 Mosaic Black PDR/Nav 2:03.08 VIR Full 11.003@129.2 1.75 (sold)
'15 Z/28 #325 Black a/c & stereo. 2:10.1 VIR Full (sold)
'12 ZL1 A6 Black 10.52@131 1.55 60' 2:13 VIR Full (sold)
Stephen12ZL1 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 11:03 PM   #3
Mark114

 
Mark114's Avatar
 
Drives: 2016 2SS Convertible
Join Date: May 2012
Location: St. Louis, MO
Posts: 1,495
Here is a long thread on the topic:

https://www.camaro6.com/forums/showthread.php?t=532479
Mark114 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2022, 11:43 PM   #4
Alex.ZL1
 
Drives: 2018 ZL1 NFG A10
Join Date: Oct 2017
Location: Clarksville, TN
Posts: 48
Quote:
Originally Posted by Mark114 View Post
Here is a long thread on the topic:

https://www.camaro6.com/forums/showthread.php?t=532479
Yes I know but reading through it didnít answer some of the questions I had above. Everyone talks about the failures but not so much about if the engines were replaced
__________________
Alex.ZL1 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2022, 12:32 AM   #5
Wuiquen


 
Wuiquen's Avatar
 
Drives: 2018 Hot Red ZL1
Join Date: Nov 2010
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,556
Quote:
Originally Posted by Alex.ZL1 View Post
Yes I know but reading through it didnít answer some of the questions I had above. Everyone talks about the failures but not so much about if the engines were replaced
I don't think many have had the engine replacement. Most that i have seen in here is just new oil pump. No one really knows for sure if the new oil pump won't break. However, we have not seen failures in many 2019 and up. If anything only a few. It seems that it was a batch of oil pumps that went into 2018s mostly.

Don't worry. I bet you will be fine. But while you are at it, you could add some cams if you want to mod the car. I bet other will pitch in soon. My car had it replaced and i haven't had any issues. It's been like 2k miles

Sent from my moto g(7) power using Tapatalk
__________________
Wuiquen is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2022, 12:52 AM   #6
Alex.ZL1
 
Drives: 2018 ZL1 NFG A10
Join Date: Oct 2017
Location: Clarksville, TN
Posts: 48
That’s excellent news. I’m hoping Oil Pumps won’t be on back order either
__________________
Alex.ZL1 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2022, 05:26 PM   #7
scooter k
 
Drives: ex-wife's car
Join Date: Jan 2011
Location: Iowa
Posts: 231
Quote:
Originally Posted by Alex.ZL1 View Post
Thatís excellent news. Iím hoping Oil Pumps wonít be on back order either
Buy the Katech pump and have them install that.
scooter k is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2022, 06:32 PM   #8
Spaceme1117
 
Spaceme1117's Avatar
 
Drives: 2017 Camaro SS, 2011 Corvette GS
Join Date: Feb 2019
Location: Erlanger, Kentucky 41018
Posts: 592
I have a 2017 SS. Bought it used last year. Carfax showed it had the oil pump replaced at 10K miles. Car is now at 47K. Runs great, no problems.
Spaceme1117 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2022, 06:47 PM   #9
Alex.ZL1
 
Drives: 2018 ZL1 NFG A10
Join Date: Oct 2017
Location: Clarksville, TN
Posts: 48
Quote:
Originally Posted by scooter k View Post
Buy the Katech pump and have them install that.
Dealership wonít let me
__________________
Alex.ZL1 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2022, 08:04 PM   #10
Camaro1973

 
Camaro1973's Avatar
 
Drives: 2019 ZL1
Join Date: Mar 2019
Location: NJ
Posts: 1,276
Quote:
Originally Posted by Alex.ZL1 View Post
Dealership won’t let me
Just have them replace it. The newer pumps are fine.

If you wanted the Katech installed your most likely going to have to bypass the warranty process.
__________________
815rwhp/760rwtq - 93 | 850rwhp/765rwrq - E40 SAE

Magnuson 2650 90mm upper w/13% lower (9.06)
CSP Big Boy Cam w/32% fuel lobe
Heads done by LME (Full new Valvetrain)
NW 103mm TB
Roto Fab Big Gulp
CSP 2" Headers w/Green GESI Gen 2 Cats
Borla 3" Full Cat Back w/ S-Type
Mighty Mouse Wild Catch Can
Custom Holley Low side Fuel system
Forced Inductions Interchiller w/2 gallon fender tank.
Camaro1973 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2022, 10:28 PM   #11
Alex.ZL1
 
Drives: 2018 ZL1 NFG A10
Join Date: Oct 2017
Location: Clarksville, TN
Posts: 48
Hopefully a clean break and no metal throughout. I will know more hopefully soon. The dealership said they don’t know much about this issue and have never seen one. I hope they don’t jerk me around. Is there an actual TSB out on this yet
__________________
Alex.ZL1 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2022, 11:46 PM   #12
Camaro1973

 
Camaro1973's Avatar
 
Drives: 2019 ZL1
Join Date: Mar 2019
Location: NJ
Posts: 1,276
Quote:
Originally Posted by Alex.ZL1 View Post
Hopefully a clean break and no metal throughout. I will know more hopefully soon. The dealership said they donít know much about this issue and have never seen one. I hope they donít jerk me around. Is there an actual TSB out on this yet

Theres a TSB about it and the timing chain tensioner spring which could be the cause.


PIP5407A I believe is the TSB.


and here https://gm-techlink.com/?p=12041

__________________
815rwhp/760rwtq - 93 | 850rwhp/765rwrq - E40 SAE

Magnuson 2650 90mm upper w/13% lower (9.06)
CSP Big Boy Cam w/32% fuel lobe
Heads done by LME (Full new Valvetrain)
NW 103mm TB
Roto Fab Big Gulp
CSP 2" Headers w/Green GESI Gen 2 Cats
Borla 3" Full Cat Back w/ S-Type
Mighty Mouse Wild Catch Can
Custom Holley Low side Fuel system
Forced Inductions Interchiller w/2 gallon fender tank.
Camaro1973 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2022, 05:42 PM   #13
SteveV

 
SteveV's Avatar
 
Drives: 2018 ZL1 Camaro 6M Red Hot
Join Date: Aug 2013
Location: Cary, NC
Posts: 1,071
Quote:
Originally Posted by Alex.ZL1 View Post
Yes I know but reading through it didnít answer some of the questions I had above. Everyone talks about the failures but not so much about if the engines were replaced
Well, if you had read my post, you would have noticed that I specifically pointed out that after the tech opened up my bottom end, he found only some scoring on 1 bearing. So, he replaced all of my main bearings and the oil pump.

No engine swap was necessary.

This was about 7000 miles ago. Car runs great.
__________________
People are a lot like slinky's: not very helpful most of the time, but they bring a smile to your face when pushed down the stairs...
SteveV is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2022, 06:34 PM   #14
scooter k
 
Drives: ex-wife's car
Join Date: Jan 2011
Location: Iowa
Posts: 231
Quote:
Originally Posted by Alex.ZL1 View Post
Dealership wonít let me
I'd install it if I was closer. I don't get why they won't but every dealer is different I guess.
scooter k is offline   Reply With Quote
 
Post Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.