Homepage Garage Wiki Register Members List Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
#Camaro6
Go Back   CAMARO6 > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Tuning / Diagnostics


Phastek Performance


Post Reply
 
Thread Tools
Old 05-04-2021, 08:03 AM   #1
StopShoe
 
Drives: 2017 Camaro SS
Join Date: Aug 2020
Location: SC
Posts: 3
High LTFT and Misfire

My car has a problem with misfiring when it starts cold, always cylinder 4. HPtuners shows it misfires around 80 times, and then once the idle dies down it mostly stops. However, anytime I let off the gas from light acceleration, cylinder 4 misfires twice. I have a few other cylinders that misfire a few times but I understand that is mostly normal.

I also noticed that my LTFT reads pretty high, anywhere between 15-25%. I got P0171 and P0174 codes while driving the other day, about 20 miles after I used the CRC intake cleaner. I have a log from a few months ago where it showed my LTFT being between 0-5%.

I have tried the following to fix it:
Cleaning the intake with CRC intake cleaner
Swapping the coil packs and wires between cylinder 2 and 4
Bottle of techron fuel cleaner in the tank.
Spraying small amounts of ether around every vacuum line I can find, but no surges or changes on idle when I do it
Cleaning the MAF sensor with CRC MAF cleaner

At this point I'm not sure what the problem is. Someone said it could be an 02 sensor that got dirty after using the CRC/techron, but the o2 sensors still read as normal when I compare recent logs to past logs. Could it be a bad injector?

Mods: E85, GM CAI, Borla Axleback

Last edited by StopShoe; 05-04-2021 at 08:37 AM. Reason: Forgot to list mods
StopShoe is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2021, 08:27 AM   #2
NA18CamaroSS
 
NA18CamaroSS's Avatar
 
Drives: 2018 Chevrolet Camaro 2SS 1LE 6M
Join Date: Jul 2019
Location: California
Posts: 247
List your mods-it may help to troubleshoot.
Try a fresh set of plugs.
It could be an injector-if you don't have any vacuum leaks, that could be the cause of your misfire and your high fuel trims.
__________________
Bolt-ons.
NA18CamaroSS is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2021, 08:39 AM   #3
StopShoe
 
Drives: 2017 Camaro SS
Join Date: Aug 2020
Location: SC
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by NA18CamaroSS View Post
List your mods-it may help to troubleshoot.
Try a fresh set of plugs.
It could be an injector-if you don't have any vacuum leaks, that could be the cause of your misfire and your high fuel trims.
I knew I forgot something. I edited my post with the mods.

So even if I have 1 injector that is bad/failing, it would cause high fuel trims on the other bank?

Also, when looking at the car from the front (cooling reservoir on the left), it goes 2, 4, 6, 8 with 2 being the closest to me, right?
StopShoe is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2021, 09:37 AM   #4
NA18CamaroSS
 
NA18CamaroSS's Avatar
 
Drives: 2018 Chevrolet Camaro 2SS 1LE 6M
Join Date: Jul 2019
Location: California
Posts: 247
Firing order/cylinder layout. Except that the firing order is : 1 – 8 – 7 – 2 – 6 – 5 – 4 – 3
Attached Images
 
__________________
Bolt-ons.

Last edited by NA18CamaroSS; 05-04-2021 at 09:46 AM. Reason: text
NA18CamaroSS is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2021, 10:45 AM   #5
StopShoe
 
Drives: 2017 Camaro SS
Join Date: Aug 2020
Location: SC
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by NA18CamaroSS View Post
Firing order/cylinder layout. Except that the firing order is : 1 – 8 – 7 – 2 – 6 – 5 – 4 – 3

Perfect, that is what I thought it was but I figured I'd ask just to be 100% sure.

So on the injectors, if 1 is bad it can cause both banks to read as lean?
StopShoe is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2021, 07:19 AM   #6
KingLT1


 
KingLT1's Avatar
 
Drives: 2016 1SS NFG A8
Join Date: Aug 2017
Location: 46804
Posts: 4,377
Unmetered air entering the system can cause false positive fuel trims. Check all your connections between TB and Maf.
__________________
2016 NGM 1SS A8
Options-2SS Leather/NPP
Perf. mods-Whipple 2.9/Fuel System/LT5 TB/Rotofab Big Gulp/E60/Cat Deletes/NPP Axle back
Perf. times- 1.75 60ft 10.5 @135 1/4mi Dragy Approved...No prep Full weight on 20's.
KingLT1 is offline   Reply With Quote
 
Post Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.