Homepage Garage Wiki Register Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
#Camaro6
Go Back   CAMARO6 > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Forced Induction Discussions


BeckyD @ James Martin Chevy


Post Reply
 
Thread Tools
Old 10-11-2022, 11:10 PM   #1
ANTHONYL79
 
Drives: 2016 Camaro SS
Join Date: Jul 2022
Location: CO
Posts: 6
Weird lean spike 16 SS

2016 Camaro SS A8 at about 5100 RMP at WOT gets a weird lean spike on Bank 2. Motor is fresh with forged piston and rods, cam 235/250 LSA 114 32% fuel lobe. Has LT4 HPFP, LT4 injectors, AEM aux pump on a 2psi Hobbs switch. Procharged makes about 12psi. Anyone have some instight on what to look at? Plugs are NGK 6510 gapped at .028. with MSD wires. Replaced plugs and didn't see anything out of the ordinary.

The car made 750 RWHP, there is a strange dip in the dyno curve at about 5100 RPM that correlates with the dip on the HPT log. The dip causes about 80HP drop.

Attached are the current tune, channels list and a test drive.

Thanks for any input.
Attached Files
File Type: zip Dyno After Build.zip (2.24 MB, 39 views)
File Type: zip test2.zip (1.75 MB, 31 views)
ANTHONYL79 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2022, 10:27 AM   #2
KingLT1


 
KingLT1's Avatar
 
Drives: 2016 1SS NFG A8
Join Date: Aug 2017
Location: 46804
Posts: 5,923
I don't see a lean spike in your log. What I do see is you low side is a bit low and it's too rich. It's rich because your LTFT are positive and the ECM takes the last read positive number before entering PE and adds it to the PE fueling. Need to tune MAF down in the closed loop region so you have negative values this way no fuel is added when you go WOT. Also getting random KR which could be causing power to drop.

I would adjust MAF so LTFT are in the negative 3-5% range, raise low side pressure to 70, and fix KR.

Also, your wideband reads really erratic. Never seen one do that.
__________________
2016 NFG 1SS A8
Options-2SS Leather/NPP
Perf. mods-Whipple 2.9/Fuel System/Flex Fuel/103mm TB/Rotofab Big Gulp/Cat Deletes/Corsa NPP

Last edited by KingLT1; 10-12-2022 at 10:50 AM.
KingLT1 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2022, 01:09 PM   #3
cjperformance
 
cjperformance's Avatar
 
Drives: 2017 Camaro SS 50th Anniversary
Join Date: Apr 2021
Location: Missouri
Posts: 581
I found life much simpler after turning off LTFT. Had mine enabled for the longest time and it always messed with WOT. Saw a tune that had it disabled, and my life has been simpler since. STFT still running. Maybe not what you want on a daily??? But it works well for me.
__________________
2017 50th Anniversary Edition | P1X Stage 2
DSX Aux Low Side, LT4 high side, Flex Fuel, Baro Breakout, 3-bar MAP
CircleD 3K Stall | QA1 CF Driveshaft
Front - ??? (Trying different things)
Rear - Forgestar F14 Drag 17x10 NT555R2 305/45/17
Best 10.84@130
cjperformance is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2022, 01:18 PM   #4
cjperformance
 
cjperformance's Avatar
 
Drives: 2017 Camaro SS 50th Anniversary
Join Date: Apr 2021
Location: Missouri
Posts: 581
I see the dip right at the 5:34:40 PM mark. RPMS come up then go back down slightly.

It's right before the KR starts kicking in and right before the timing starts coming back up, but not sure of the root cause.
__________________
2017 50th Anniversary Edition | P1X Stage 2
DSX Aux Low Side, LT4 high side, Flex Fuel, Baro Breakout, 3-bar MAP
CircleD 3K Stall | QA1 CF Driveshaft
Front - ??? (Trying different things)
Rear - Forgestar F14 Drag 17x10 NT555R2 305/45/17
Best 10.84@130
cjperformance is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2022, 01:29 PM   #5
KingLT1


 
KingLT1's Avatar
 
Drives: 2016 1SS NFG A8
Join Date: Aug 2017
Location: 46804
Posts: 5,923
Yeah you can turn them off. I prefer to leave it on...it's not hard to tune properly.

Is that the dip others have posted about and some mentioned it being oil pump related?
__________________
2016 NFG 1SS A8
Options-2SS Leather/NPP
Perf. mods-Whipple 2.9/Fuel System/Flex Fuel/103mm TB/Rotofab Big Gulp/Cat Deletes/Corsa NPP
KingLT1 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2022, 10:27 PM   #6
ANTHONYL79
 
Drives: 2016 Camaro SS
Join Date: Jul 2022
Location: CO
Posts: 6
Well decided to step back from the laptop and pulled out the Snapon Scanner. Found injector 6 was stuck wide open. Definitely runs and idels better, next to throw the laptop back on it and guve it a test run.

Injectors are only 7ish months old. Contacted supplier and they are going to replace it.
ANTHONYL79 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2022, 11:38 PM   #7
KingLT1


 
KingLT1's Avatar
 
Drives: 2016 1SS NFG A8
Join Date: Aug 2017
Location: 46804
Posts: 5,923
Be curious to see if that smooths out your wideband reading in the chart plotter.
__________________
2016 NFG 1SS A8
Options-2SS Leather/NPP
Perf. mods-Whipple 2.9/Fuel System/Flex Fuel/103mm TB/Rotofab Big Gulp/Cat Deletes/Corsa NPP
KingLT1 is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2022, 12:22 AM   #8
ANTHONYL79
 
Drives: 2016 Camaro SS
Join Date: Jul 2022
Location: CO
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by KingLT1 View Post
Be curious to see if that smooths out your wideband reading in the chart plotter.
I will take a log tomorrow on the way to work and post it up.
ANTHONYL79 is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2022, 08:29 AM   #9
Kerry
 
Drives: 2019 2SS Camaro
Join Date: Apr 2012
Location: Tn
Posts: 610
Quote:
Originally Posted by KingLT1 View Post
I don't see a lean spike in your log. What I do see is you low side is a bit low and it's too rich. It's rich because your LTFT are positive and the ECM takes the last read positive number before entering PE and adds it to the PE fueling. Need to tune MAF down in the closed loop region so you have negative values this way no fuel is added when you go WOT. Also getting random KR which could be causing power to drop.

I would adjust MAF so LTFT are in the negative 3-5% range, raise low side pressure to 70, and fix KR.

Also, your wideband reads really erratic. Never seen one do that.
This post is very helpful to me thanks King
__________________
2019 2ss lt2 intake p1sc-1 13.5 pds speed engineering headers alkey control inj e65 744HP 647TQ.
Tuned by Rick Clark
Kerry is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2022, 05:00 PM   #10
KingLT1


 
KingLT1's Avatar
 
Drives: 2016 1SS NFG A8
Join Date: Aug 2017
Location: 46804
Posts: 5,923
Quote:
Originally Posted by Kerry View Post
This post is very helpful to me thanks King
__________________
2016 NFG 1SS A8
Options-2SS Leather/NPP
Perf. mods-Whipple 2.9/Fuel System/Flex Fuel/103mm TB/Rotofab Big Gulp/Cat Deletes/Corsa NPP
KingLT1 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2022, 07:29 PM   #11
ANTHONYL79
 
Drives: 2016 Camaro SS
Join Date: Jul 2022
Location: CO
Posts: 6
So found the issue. This build had new injectors 8 months ago. For some reason injector for cylinder 6 decided to take a dump. Got new injectors in and installed a ZL1 low side pump. Car is running way better, but new issue with cylinder #5 and bank 1 LTFT. During the pull pulse width on injector 5 goes to zero. I am wondering if I have another bad injector again. Didn't have the channel log on the last setup to show that.
Attached Files
File Type: zip 6th Gen with inj data.Channels.zip (2.68 MB, 7 views)
File Type: zip Rev 6.zip (2.24 MB, 6 views)
ANTHONYL79 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2022, 08:22 PM   #12
toohighpsi
 
Drives: 2015 C7 Z06 M7
Join Date: Dec 2012
Location: So-Cal
Posts: 614
Are these stock GM injectors? That left to right bank trim scares me.

You need to log less useless channels, you've overloaded the CAN bus with requested data that the data rate is too slow to see what's going on. If it's a channel that doesn't have (SAE) in the name, then it's being requested, remove some of them (without SAE) that are not being used from your list so you can get a faster data rate.
__________________
Mike

www.toohighpsi.com

2015 Corvette Z06 M7 - Maggie TVS2650, TooHighPsi Port Injection, NW103mm, GM CAI, Full E85
toohighpsi is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2022, 12:02 AM   #13
ANTHONYL79
 
Drives: 2016 Camaro SS
Join Date: Jul 2022
Location: CO
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by toohighpsi View Post
Are these stock GM injectors? That left to right bank trim scares me.

You need to log less useless channels, you've overloaded the CAN bus with requested data that the data rate is too slow to see what's going on. If it's a channel that doesn't have (SAE) in the name, then it's being requested, remove some of them (without SAE) that are not being used from your list so you can get a faster data rate.

Stock LT4 injectors, just got them back from getting 1 warrantied and the rest of them checked out. All new seals.

I updated the channels list. Let me know what you think.
Attached Files
File Type: zip modified 6th Gen with inj data.Channels.zip (496 Bytes, 7 views)
ANTHONYL79 is offline   Reply With Quote
 
Post Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.