Homepage Garage Wiki Register Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
#Camaro6
Go Back   CAMARO6 > CAMARO6.com General Forums > 2016+ Camaro: 6th Gen Camaro general forum


Bigwormgraphix


Post Reply
 
Thread Tools
Old 04-24-2022, 07:40 PM   #1
RacerXnh10
 
Drives: 2017 Camaro 1LE
Join Date: Nov 2021
Location: NH
Posts: 21
Is it blown?

Wanted to see if the masses have heard this before. I was on track, felt a noticeable loss of power, brought it in, and now sounds like this. 2017 1SS 1LE

https://drive.google.com/file/d/1Wn4...w?usp=drivesdk
RacerXnh10 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2022, 07:53 PM   #2
SSDan

 
SSDan's Avatar
 
Drives: 2016 1SS 6MT NPP
Join Date: Feb 2010
Location: Lake Murray, SC
Posts: 2,088
Ouch! I recommend you do not start the car again until you get that checked out. That is bad news I’m afraid. It could be a broken valve spring that lead to a dropped valve or worse. Sorry!
__________________
2016 Camaro 1SS Hyper Blue 6MT NPP

2010 Camaro 2SS Cam/Headers/CAI/3.91 gears
476 rwhp/440 rwtq (sold)
SSDan is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2022, 09:17 PM   #3
Casper the friendly G
 
Drives: Chevy Kamaro SS
Join Date: Mar 2022
Location: US
Posts: 103
Quote:
Originally Posted by RacerXnh10 View Post
Wanted to see if the masses have heard this before. I was on track, felt a noticeable loss of power, brought it in, and now sounds like this. 2017 1SS 1LE

https://drive.google.com/file/d/1Wn4...w?usp=drivesdk



How many miles are on it? Is it manual or Auto?
Casper the friendly G is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2022, 09:27 PM   #4
RacerXnh10
 
Drives: 2017 Camaro 1LE
Join Date: Nov 2021
Location: NH
Posts: 21
Quote:
Originally Posted by Casper the friendly G View Post
How many miles are on it? Is it manual or Auto?
38k miles. Manual
RacerXnh10 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2022, 05:10 AM   #5
Puddin

 
Drives: 2016 Camaro 2SS
Join Date: Apr 2018
Location: Central Texas
Posts: 969
Yeah that's not good. I'd pull that Rotofab off and the catch can if you still have any warranty left. If not looks like it's time for a possible rebuild at the very least from the heads up.
Puddin is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2022, 02:58 PM   #6
cmitchell17

 
Drives: 17 2SS, 8L90, Cam, Heads, E85
Join Date: Dec 2016
Location: US
Posts: 1,130
Is/was the check engine light flashing?
cmitchell17 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2022, 03:01 PM   #7
cmitchell17

 
Drives: 17 2SS, 8L90, Cam, Heads, E85
Join Date: Dec 2016
Location: US
Posts: 1,130
Quote:
Originally Posted by Puddin View Post
Yeah that's not good. I'd pull that Rotofab off and the catch can if you still have any warranty left. If not looks like it's time for a possible rebuild at the very least from the heads up.
It almost sounds like there is a backfire through the intake, but like someone else above said that would be caused by a broken valve spring.

Another thing the valve seats on these LT1s are known to be very weak, especially when you put more aggressive cams in them.

Is everything else stock?
cmitchell17 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2022, 03:24 PM   #8
RacerXnh10
 
Drives: 2017 Camaro 1LE
Join Date: Nov 2021
Location: NH
Posts: 21
Light was not flashing, but it did have p0010 and p2089 codes.

Mods are not much, intake, headers, tune and catch can if that counts lol

Going to dive in tonight. Got a nice scope on loan, compression test, drop the oil and cut the filter and probably pop the valve covers and see what I see.

The only unusual thing I've seen is the plug in cylinder #1 was totally black and covered in carbon where the other 7 still showed the white ceramic and were not all loaded up.
RacerXnh10 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2022, 03:57 PM   #9
1LEornothing

 
Drives: 2020 LT1 M6
Join Date: Jan 2016
Location: South, the DEEP south
Posts: 913
Quote:
Originally Posted by RacerXnh10 View Post
Light was not flashing, but it did have p0010 and p2089 codes.

Mods are not much, intake, headers, tune and catch can if that counts lol

Going to dive in tonight. Got a nice scope on loan, compression test, drop the oil and cut the filter and probably pop the valve covers and see what I see.

The only unusual thing I've seen is the plug in cylinder #1 was totally black and covered in carbon where the other 7 still showed the white ceramic and were not all loaded up.
Good luck man, hopefully it is something simple like a bent pushrod or something. Sounds likes you have a lead for cylinder #1 so start there.
1LEornothing is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2022, 08:37 PM   #10
DannyC
 
Drives: 17 Camaro SS
Join Date: Nov 2019
Location: Central VA
Posts: 105
Just from the sound it could be a rod. But sound on a phone isn't always what it should be. Pull the valve covers and see if you have a broke valve spring or maybe one of the valves aren't acting right.
__________________
Flow Tech axle back, Roto-Fab, Soler LT5 95mm ported TB, AEM Wide Band, Defrost vent pod, billet catch can, BBK long tube headers and NGK LTR6GP, #90198. One step colder, Magnuson 2650, Snow Performance water/methanol injection. (Also tune myself w/HPTuners)
DannyC is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2022, 10:04 PM   #11
RacerXnh10
 
Drives: 2017 Camaro 1LE
Join Date: Nov 2021
Location: NH
Posts: 21
New update - pulled the valve cover tonight. Cylinder 1 had the black plug, that is left most in the videos. The front most rocker only moves when you first crank the car and then not again. Below are two videos, one full speed and one slow mo.

https://drive.google.com/file/d/1XyR...w?usp=drivesdk

https://drive.google.com/file/d/1Xvr...w?usp=drivesdk

Plug comparison pic attached as well
Attached Images
 
RacerXnh10 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2022, 11:22 PM   #12
RacerXnh10
 
Drives: 2017 Camaro 1LE
Join Date: Nov 2021
Location: NH
Posts: 21
Looks like the motor is coming out
Attached Images
 
RacerXnh10 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2022, 11:30 PM   #13
Casper the friendly G
 
Drives: Chevy Kamaro SS
Join Date: Mar 2022
Location: US
Posts: 103
Quote:
Originally Posted by RacerXnh10 View Post
Looks like the motor is coming out

Probably threw a rod, piston hit the valve and bent your pushrod. I'm still wondering if these engines can take a beating or if this is just a fluke. 38k miles is low. I never track mine but step into everyday for short stretches and bang gears pretty hard. Have 54k miles on mine.

Last edited by Casper the friendly G; 04-25-2022 at 11:33 PM. Reason: uh
Casper the friendly G is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2022, 02:48 AM   #14
Puddin

 
Drives: 2016 Camaro 2SS
Join Date: Apr 2018
Location: Central Texas
Posts: 969
Quote:
Originally Posted by RacerXnh10 View Post
Looks like the motor is coming out
Ooof that's no good. Sucks it happened but I hope you were prepared for something like this and you're not down very long.
Puddin is offline   Reply With Quote
 
Post Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.